Personligen anser jag att Sveriges polis gör ett förbaskat bra arbete. I den absoluta majoriteten av allt polisarbete lugnar de ner våldsamma situationer, skapar trygghet, arbetar proaktivt och brottsförebyggande, de syns och de hörs. Polisen lever i samhällets tunga baksida som medborgare ofta inte kan, vågar eller vill se. Jag som skriver har flera gånger i min ungdom varit i behov av polisens närvaro, och har (nästan) bara bra erfarenheter av det. Självklart har jag sett rötägg agera onödigt våldsamt eller rasistiskt – men inte dömer jag ut en hel verksamhet för det. Vi är trots allt bara människor. Med mänskliga styrkor och svagheter. Jag klandrar inte polisen för det.

Men ibland spricker fasaden och en mörkare sida kommer fram – ofta ifråga om synen på cannabis, spice, problematiskt bruk, anledningar till bruk och drogers verkan. Plötsligt förs en politisk agenda baserad på halvsanningar, myter och påståenden utan evidens. Demoniseringen av brukare verkar vara ett ingenmansland där inga regler gäller och polisens personliga åsikter bryter igenom.

Södermalmspolisen gick 18 augusti ut med följande tweet:

Länken pekar till detta inlägg på Facebook. Ett dödsfall i Kalifornien där en ung man dött i en överdos av spice. Södermalmspolisen tvekar inte en minut med att publicera ”nyheten” att spice fortsätter vara dödligt, trots att cannabis finns tillgängligt. Denna ensamma tweet fick mig att sätta morgonsmörgåsen i halsen av flera anledningar.

Forskning visar att personer som brukar spice, gör det för att cannabis är illegalt. De vill helt enkelt inte bryta mot lagen, förlora jobbet eller riskera bli av med sina barn. Att ni motsätter er cannabis ökar bruket av spice. Er egen verksamhet bidrar till användningen av spice.

Dessa ”knarkliberaler” ni talar om är engagerade människor som vill se att dödsfallen av spice minskar. Helst att de försvinner helt. Att sätta nidnamn på oroliga medborgare hjälper vare sig er eller oss som vill bekämpa det problematiska bruket. Om ni anser det ”knarkliberalt” att vilja minska dödsfallen, då är ni själva en del av problemet.

När någon ber om evidens möts de av en tweet jag sannerligen inte håller med om stämmer. Överlåt hellre åt evidensen att bestämma hur vi angriper spice, inte vår personliga åsikt.

Vi befinner oss i en situation där polisen prioriterar brukare av Cannabis, en icke-dödlig drog med bevisat medicinska egenskaper, som orsakar mindre skadeverkan och tendens till problematiskt bruk än hos alkohol och tobak – vilket tvingar brukare att använda fullt legala varianter av potentiellt livsfarlig spice. De driver en politisk agenda för en fortsatt repressiv narkotikapolitik, som ju bidragit till att spice ens existerar till att börja med.

Ingen påstår att liberalare cannabislagar automatiskt suddar bort spiceproblemet från samhällets white board. Men det hjälper sannerligen till att driva problemet i rätt riktning.

Södermalmspolisen är redan övertygade om sin åsikt. Oavsett oss ”knarkliberalers” arbete för att få dem att se en alternativ verklighet.

Demoniseringen fortsätter

Nyligen uppmärksammades ett fall där polisen beslagtagit pipor, grinders och bongar från Hagmans Tobak i Sundsvall. Motiveringarna var som följer:

På en del av vattenpiporna var det marijuanablad och bilder på Bob Marley, vilket även det underförstått syftar på Marijuana. Färgerna på en del av produkterna “Gul, Grön, Röd” syftar också på marijuana.

(…) startkit innehållande bl a en grinder och pipa. Det är som ett komplett kit för att kunna röka t ex marijuana.

Sundsvallspolisen har sedan lång tid försökt knäcka Hagmans Tobak genom att bland annat beskylla dem för att sälja ”startpaket för amfetamin- och kokainanvändning” vilket i själva verkat var fullt legal snifftobak. De har även beskyllt butiken för att sälja ingredienser för att framställa spice, vilket visade sig vara nikotinfri tobak.

Självklart ogillades polisens beslag av butikens varor. När detta påpekades i sociala medier hade Södermalmspolisen en enda kommentar.

Ridå.