Nykterhetsrörelsen i Sverige är underlig. Utan evidens påstår de sedan ett tag tillbaka att LARO (Läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende) ligger bakom vår skyhöga narkotikadödlighet. LARO verkar vara en gemensam angreppspunkt från både RNS och ECAD, och det av en anledning. Vi vet idag inte varför opioid-dödligheten ökar. Detta hindrar dock inte nykterhetsrörelsen från att påstå att de vet. I Socialstyrelsens egen rapport beskrivs tydligt detta läge. Det existerar dock kritik mot denna rapport som framförs i en mycket viktig debatt vilken försöker reda ut orsakerna till den ökade dödligheten.

I morse fick jag en tweet från ECAD. Det händer inte ofta att de svarar på kritiken som framförs mot dem. Men idag kände de sig nog tvungna sedan två människor i Sundsvall dött av nyinkommen spice, något som medarbetare på ECAD kallat för en ”mediebubbla”.

ECAD försöker bevisa kopplingen mellan vår ökade dödlighet och LARO med följande två grafer.

Vi ser nu det självklart kausala sambandet mellan införandet av LARO och ökad dödlighet tack vare det fina strecket som ECAD skrev ut i grafen… eller vänta nu. Gör vi verkligen det?

Framgångarna med LARO

De enda som påstår att LARO inte är en framgång som räddar liv över hela världen, är nykterhetsrörelsen. Varför är orsaken till den ökade opioiddöligheten så tydlig inom nykterhetsrörelsen, men så otydlig inom forskningen? Vad lobbyorganisationer som ECAD inte förstår är att det är skillnad mellan att inte veta, och att påstå något man inte har evidens för. Men ser vi på de faktiska resultaten av LARO så är det en skademinimerande metod som räddar liv. Varje dag. Över hela världen.

Poängen är återigen att vi inte vet. Och innan vi vet så kan vi inte hävda evidens genom att dra ett svart streck i en graf.