En sammanfattning av detta inlägg kan ni läsa på min kritiska analys av Svenska narkotikapolisföreningen SNPF

Bakgrund

I slutet av 2016 skapades det ännu anonyma kontot @jankal99 på Twitter. Det visade sig snabbt vara ett hatkonto, enbart inriktat på att så ofta som möjligt driva personangrepp mot mig och samtidigt försöka få med så många av mina följare som möjligt i energislukande diskussioner.

Detta var dock inte något problem. Det är inte första gången jag blir utsatt för liknande angrepp, och med största sannolikhet inte det sista. Efter en blockering gick jag vidare och glömde snart bort kontots existens. Jankal99 har dock fortsatt skriva i hopp om att väcka uppmärksamhet.

Men nyligen hände något speciellt som fick mig att ifrågasätta om jankal99 verkligen bara var ett troll, och vem som kan tänkas ligga bakom. Kontot beskrev nämligen en händelse som väldigt få personer hade någon kännedom om. Förutom mig fanns det faktiskt bara en till person som kände till händelsen, och han är verksam inom Svenska Narkotikapolisföreningen (SNPF).

Seminariet i Göteborg

Torsdagen den 25 oktober 2018 medverkade jag i publiken på ett alkohol och drogforskningsrelaterat seminarium på Psykologiska Institutionen i Göteborg.

Från kl 15:30 och framåt diskuterar forskarna olika lösningar diverse på alkohol- och drogproblem. Vi som medverkar i publiken välkomnas att ställa frågor. Jag sträcker upp min hand och presenterar mig med mitt namn och roll inom Piratpartiet.

Frågan jag ställer gällde det påverkansarbete som sker i drogdebatten från lobbyorganisationer som Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och SNPF. Jag var samtidigt tydlig med att beskrivningen som lobbyorganisationer var utifrån min personliga åsikt.

Omedelbart efter att jag fått mina svar ställer sig en man upp i publiken. Utan att ha fått ordet förklarar han högljutt att han är tidigare ordförande inom SNPF och att Snilletjohan (ja, han använde mitt namn på Twitter) ofta angriper dem i sociala medier. Sedan fortsätter han med en kort utläggning om hur ”knarkare” ibland knackar på polisens bilfönster för att sedan köpa knark 200m bort. Han avslutar med ett barskt ”och det är inte bra!” innan han sätter sig igen.

Många i salen tittar oförstående åt mitt håll. Sedan tillbaka på mannen, och tillbaka på mig. Efter en kort men pinsam tystnad harklar sig moderatorn och seminariet fortsätter ostört. Jag passar på att googla SNPF:s tidigare ordförande och får fram namnet Mika Jörnelius, som 2017 lämnade över rollen som ordförande till Lennart Karlsson.

När klockan slagit 17 måste jag tyvärr lämna seminariet i förtid, och missar alltså forskarminglet. På väg ut ur byggnaden passerar jag Mika, som talar i telefon med någon. Han vägrar möta min blick.

Jankal99 vaknar plötsligt till liv

Jag lämnar seminariet precis efter kl 17 och promenerar hem då jag bor bara två hållplatser bort. Av någon anledning, kanske mitt sjätte sinne, kollar jag på Twitter om Jankal99 skrivit något om mig. Det är något jag gör någon gång i månaden för att se om kontot fortfarande existerar.

Med stor förvåning läser jag att kontot skrivit om min fråga på det seminarium som tog slut bara 20 min tidigare. Notera klockslaget 17:28.

Hur kunde kontot jankal99 känna till frågan jag ställde på seminariet? Enbart de som medverkade kände hörde den och visste om reaktionen från Mika Jörnelius? Är det han som berättat för hatkontot vad som hänt? Är det kanske till och med han som driver det?

Jag känner hur foliehatten sakta vecklar ut sig över min skalp men avvisar händelsen som alltför konspiratorisk för att kunna vara sann. Det är bäst så.

Men då svarar plötsligt SNPF själva jankal99 på Twitter:

Knappt två timmar senare legitimerar alltså SNPF okritiskt versionen som Jankal99 beskriver. Trots att de inte kan veta vem som ligger bakom kontot. De ställer inga frågor eller dubbelkollar sanningshalten med mig, utan hänvisar kort till Mika.

Dessutom raderar SNPF kort därefter tweeten i ett försök att dölja att de alls skrivit den. Jag noterar också att SNPF är en av kontots blott 18 följare.

Här ligger en hund begraven. Känner mig tvungen att reda ut vad som försiggår. Jag avblockerar därför jankal99 på Twitter och frågar hur hen kunde känna till min närvaro på seminariet.

Svaret kommer dagen efter:

blir du berörd över mitt sätt att hantera dig, skänk då en tanke på alla de (och deras anhöriga du attackerar). Skall hjälpa dig med var jag får reda på var du är så slipper du ”noja” på det. Men lova att det är din o min hemlis.”Du berättar det själv i dina medier”

Men hur fick du reda på min fråga? Att @narkpol [SNPF:s konto på Twitter] satt i publiken väcker ju vissa misstankar. Speciellt som de följer dig på twitter.

Ojdå är jag inte med på din blocklista längre, där ser man. Johan i detta fallet fick jag det berättat för mig senare under dagen i ett helt annat sammanhang. Inte 5 min efter föreläsningen, på den punkten ljuger du. Helt klart far en av er inte med sanningen. Ha en bra helg

Du tweetade 20 min efter föreläsningens slut, så nu ljög du. Hur fick du reda på min fråga så snabbt?

Johan jag jobbar och kan inte sitta svara när du vill. Jag skall göra det enkelt för dig. Jag har inget med SNPF @narkpol att göra. Jag har aldrrig varit medlem och jag är inte medlem och jag kommer inte att bli medlem. Hoppas jag var tydlig mot dig nu. Nånstans känns det bra att jag berör dig så mycket och att du känner ett sådant obehag för mig att du måste anlita ett privatspanarkommando. Jag vädjar tilldig att tänka på det nästa gång du ”hänger ut” nån. Jag kan som hemlis ge dig infon att det kan vara så att människor far illa på det du skriver om dem i stället för att hålla dig till sakfrågan. När du diskuteras (för det gör du) är en återkommande åsikt att du upprepar samma sak gång på gång. Du bad mig om ett svar. Jag gav dig ett svar trots det ställer du frågan igen om var och hur jag fick information om ”din fråga” på seminariet. Jag vet att du har kapacitet att förstå mitt svar, onödigt att du frågar igen. Ha en fortsatt trevlig helg

Du vägrar ju fortfarande svara på frågan hur du kunde skriva om min fråga bara 20 min efter föreläsningens slut.

Johan nu tar jag det på ”klartext” maner. Hen lämnar föreläsningen, hen och jag har kontakt i ett annat sammanhang/ärende. Hen berättar om dig, jag skriver. Hen varken nämnde eller är tidigare ordförande i @narkpol Stänger ner för i dag. Va rädd om dig

Men nu ändrar du ju din historia igen. Du hävdade först att ni träffades ”senare under dagen”. Men din tweet publicerades 20 efter föreläsningen. Och vem är personen du då ska ha pratat med? Ni snurrar ju bara till det ännu mer i varje bytt försök till efterhandskonstruktion.

Nu beter du dig som en rättshaverist, nu fastnar du hur vi hade kontakt. Om vi träffades fysiskt eller hade kontakt genom telefonsamtal, sms, Skype mejl osv berättar jag inte för dig. Att du bara snuddar vid tanken att jag skulle berätta för dig vem hen är mer än uppseväckande

Jag försöker bara förstå vad som hände, men du ändrar ju hela tiden din historia. Det var ju enbart @narkpol som visste vem jag var på föreläsningen, och vem skulle annars ha något incitament att kontakta dig, ett konto med <20 följare?

Johan nu måste jag göra dig besviken, Hen och jag hade helt andra saker att prata om. När vi var klara med det berättade hen för mig om din insats på seminariet. Hen kontaktade mig inte över @Jankal99 Ibland är du smårolig. Va rädd om dig

Men du ändrar ju hela tiden din historia för att passa in i dina efterkonstruktioner. Först sågs ni på kvällen, sedan direkt efter föreläsningen. Vem träffade du? Varför är det så viktigt att försvara @narkpol? Varför delar de okritiskt en tweet från någon med <20 följare? Osv.

Och så här fortsätter det…

Än idag har personen bakom kontot jankal99 vägrat säga namnet på personen de ska ha pratat med efter seminariet  beskriva eller dess relation med SNPF. Historien om vad som hände ändras hela tiden och jag har gett upp tron på att kontot någonsin kommer avslöja några detaljer.

Och här hade historien kunnat ta slut. Allt kontot jankal99 behöver göra är att undvika svara på hur hen kunde känna till min fråga bara 20 min efter seminariets avslut. Bara lösa trådar och inga tydliga samband.

Men då händer något.

Mysteriet tätnar

Samma kväll som Mika Jörnelius ställde sig upp i publiken skriver han ett inlägg på Facebook. Där beskriver han sin version av när han bemötte min fråga under seminariet. Som ni ser har SNPF:s ordförande Lennart Karlsson själv gillat inlägget. Två mycket intressanta saker framträder här:

Mika nämner i bild 2 att jag blivit ”ifrågasatt på annat ställe på nätet och forum”. Den enda kritik jag mötte den dagen var från kontot jankal99. Han hänvisar dessutom i bild 4 till en skärmdump av den tweet som kontot jankal99 skrev till mig tidigare samma dag.

Så hur kunde Mika känna till kritiken från kontot jankal99 samma dag som den skrevs?

SNPF svarar

Efter alla mina försök att få några svar från kontot jankal99 svarar SNPF kort att de inte har något med saken att göra. De vägrar även svara på varför de följer kontot eller varför de okritiskt legitimerar dess version av vad som hände. Jag har bett dem om kontaktuppgifter till Mika, men dessa vägrar SNPF ge ut. Istället hänvisar de till sin e-postadress.

Såväl SNPF som Mika Jörnelius har dessutom blockerat mig i alla tänkbara sociala medier. Man verkar lägga locket på i hopp om att intresset ska dö ut.

Tvärtom försöker SNPF vända kritiken till att handla om mig istället:

Sammanfattning

  1. 25 oktober medverkar jag i publiken på ett seminarium på Psykologiska Institutionen i Göteborg. Svenska Narkotikapolisföreningens (SNPF) förra ordförande Mika Jörnelius blir upprörd pga. den fråga jag ställer till forskarna som medverkar. Han var dessutom den enda på plats som kände till mig sedan tidigare.
  2. Jag lämnar seminariet några minuter efter kl 17.
  3. Kontot jankal99 skriver sin tweet kl 17:28, alltså bara 20 min senare. Detta konto har efter två års existens blott 18 följare. SNPF är en av dessa. 
  4. SNPF styrker i en egen tweet jankall99 version av vad som hände på seminariet. De raderar kort därefter tweeten.
  5. I dialog med jankal99 påstås först att hen blev medveten om min fråga på seminariet av en annan person senare under dagen. Det kan dock inte stämma då jankal99 skrev sin tweet direkt efter jag lämnade seminariet.
  6. När jag påpekar detta ändrar Jankal99 sin historia till att hen hade en dialog med personen direkt efter seminariet i ett annat ärende.
  7. Samma kväll som seminariet skedde beskriver Mika Jörnelius i ett inlägg på Facebook att jag ”blivit ifrågasatt på nätet”. Han har på något sätt fått reda på tweeten jankal99 skrev, samt skärmdumpat den.
  8. SNPF vägrar svara på några frågor. De konstaterar kort att de inte har något med jankal99 att göra, och försöker istället vända kritiken till att handla om mig istället. SNPF vägrar dessutom ge mig Mikas kontaktuppgifter. Jag blir senare blockerad av såväl SNPF som Mika i alla sociala medier.

Epilog

Vad hoppas jag då detta blogginlägg ska resultera i?

Jag vet faktiskt inte. Men omständigheterna är för obehagliga för att inte dokumenteras. Jag kan bara hoppas att någon av de inblandade vågar komma ut med en förklaring kring hur de egentligen resonerar. Men jag tror vi alla vet att det aldrig kommer ske.

Detta är krasst nog bara en helt vanlig dag i den svenska drogdebatten.